Om man köper ett hus som har stått tomt och övergivet länge är det inte bara huset som kommer att behöva en rejäl upplyftning, utan även trädgården. Precis som när man renoverar ett gammalt hus med anor, bör man när man restaurerar en gammal trädgård ta hänsyn till trädgårdens historia och hur den har sett ut förut, för att på ett varsamt sätt ge liv åt den igen.

Det första man bör göra är därför att försöka dokumentera de spår av den gamla trädgården som finns kvar, och se om man kan utveckla dessa. Även i en trädgård som inte skötts om på många år kan man hitta växter som gömts under snår och buskar, växter som berättar som trädgårdens historia. Det är till exempel vanligt att lökväxter, akleja, trädgårdsnattviol och daglilja överlever, liksom olika bärbuskar och träd. Många växter kan dock ha spridit sig från sin ursprungliga växtplats genom åren, vilket gör att man kan behöva omplantera dem för att återskapa rabatternas form. Man kan också ta frön eller sticklingar från växterna, och återplantera dem i rabatterna på det sättet.water-1008978_960_720

Något som däremot kanske inte är hållbart att återskapa är de stora odlingsland som ofta fanns i trädgårdar förr i tiden. Idag är det inte många som har tid att sköta ett liknande land, och man kanske därför får acceptera att det är bättre att låta gräsmatta växa över det.

Ett redskap som sannolikt kommer att vara ovärderligt både under restaurationen och för att underhålla trädgården är en gräsklippare. Beroende på hur din trädgård är utformad (om det till exempel finns många svåra hörn runt rabatter) och på hur stor din gräsmatta är, har du naturligtvis olika behov när det kommer till gräsklipparen. Du hittar ett stort utbud av gräsklippare för alla behov på Byggmax.se. Om man verkligen vill behålla trädgården i tidsenlig anda ska man dock inte anstränga sig för att skapa en perfekt och jämn gräsmatta. Man måste betänka att man förr i tiden slog gräsmattorna med en lie, vilket inte skapade de millimeterkorta, raka gräsmattorna vi är vana vid idag. Det kan med andra ord vara okej att låta sin gräsmatta växa lite vilt om man vill behålla känslan av en gammal trädgård.

Taggar