Att renovera har blivit lite av ett folknöje i Sverige. Knappt har tapeterna satts upp på väggarna innan det är dags att byta ut dem. Det här avspeglar sig även på tv. I stort sett varenda kanal har numera ett eget renoveringsprogram. Vissa program som ”Äntligen hemma” på TV4 är en riktig långkörare som började sändas redan 1997. Programmet ger tips om allt, från trädgård till pyssel och självklart renoveringar. Som om det inte räckte med de svenska programmen, så visas det även inköpta serier från utlandet. Vi verkar inte bli mätta när det gäller hemmafix på tv.

Den mysiga gurun Ernst

Renoveringsprogrammens okrönte konung är utan tvekan Ernst Kirchsteiger. Denne renoveringsguru myste sig in i det svenska folkets hjärtan då han år 2000 syntes i rutan för första gången med Sommartorpet i SVT. Det finns ingenting som inte Ernst klarar. Han gör eget örtsalt, broderar egna örngott och byter golv. Han har fått flera egna renoveringsprogram sedan premiären, och har till och med varit julvärd. Ett uppdrag som enbart folkkära personligheter erhåller. Ernst Kirchsteiger har fått kritik på senare tid för att han renoverar sönder det som är gammalt och inte trasigt. Fast det påverkar inte tittarsiffrorna, för när denna mysfarbror är på husfixarhumör så bänkar sig tittarna.

Att sticka ut från mängden

Med så många renoveringsprogram i tablån gäller det såklart att hitta ett koncept som skiljer sig från mängden för att locka nya tittare. SVT är inne på andra säsongen av programmet ”Det sitter i väggarna” där de kombinerat historia med renoveringar. Tittarna får ta del av husets historia och vilka människor som bott där, samtidigt som de får värdefulla tips om hur de bäst vårdar sina hus. Ett annat populärt program är Sofias änglar. Det är ett tårdrypande äventyr när Sofia Wistam och hennes team rycker ut till familjer som behöver hjälp. Det är människor som råkat ut för olika typer av sorger och behöver hjälp med att få ordning i sitt hem. Inte ett öga är torrt.