Många svenskar känner igen situationen. Du har köpt ditt drömhus i ofärdigt skick och vill renovera det för att höja standarden – eller så är du bara trött på utseendet i ditt hus och vill göra en ansiktslyftning. Oavsett vad du har för anledningar till att renovera huset ställs du alltid inför ett val med två alternativ. Du kan antingen välja att göra jobbet själv från början till slut eller så kan du anlita en hantverkare.

 

Vad svaret på den frågan blir beror mycket på hur din livssituation ser ut i övrigt. För vissa passar ett renoveringsprojekt utmärkt in i livspusslet och blir en välkommen hobby medan det skulle vara förödande tids- och energimässigt för andra. Därför behöver du noga gå igenom för- och nackdelar med varje alternativ innan du når fram till ett slutgiltigt svar. En renovering riskerar annars att bli en utdragen och kostsam affär som stjäl mycket energi från dig.Renovering - göra det själv eller anlita proffs 11

 

En fördel med att göra det på egen hand är att du får en ökad flexibilitet. Du har ingen fastställd tidsgräns och du kan välja att börja om eller ändra planerna om du känner för det. Du behöver inte oroa dig för att hantverkarna har andra tankar än vad du har när det kommer till slutresultat. Dessutom sparar du in pengar på arbetskostnaden när du gör det själv. Men fördelarna med att ta tag i renoveringen för egen maskin är också dess största nackdelar. Med en flexibel tidsgräns riskerar projektet att bli en långkörare om du tappar inspirationen och de där pengarna du sparade på att göra jobbet själv äts snabbt upp om du gör en miss och måste göra om arbetet.

 

När du anlitar en hantverkare är fallgroparna generellt färre, men det innebär inte att det är helt riskfritt. Du kan förstås alltid råka ut för skumma typer, så det är alltid viktigt att välja någon med goda – helst personliga – rekommendationer. När det kommer till den ekonomiska frågan behöver du förstås lägga till kostnaden för arbetstid, förutom det initiala priset för byggmaterial. Vad slutpriset hamnar på beror på hur mycket du kan göra skatteavdrag för. ROT-avdraget ger dig möjlighet att komma billigare undan. När huset är klart är det bara inredningen kvar. Då passar det bra med väggprydnader som exempelvis en tavla.