Det ligger i tiden att köpa gamla slitna hus och renovera upp dem till dess forna glans. Faktum är att det sker lite överallt, framför allt på TV. Ernst Kirschsteiger är alltid på jakt efter ett nytt mysigt renoveringsobjekt och listan på program med liknande innehåll kan göras lång. Husdrömmar på SVT följer människor som förverkligar den stora husdrömmen och i Bygglov åker programledarna runt i Sverige och hjälper folk att renovera. Renoveringsdrömmen lever med andra ord i allra högsta grad i såväl slott som koja.

Tänk efter före

Det ser både enkelt och gemytligt ut att renovera, byta ut och förnya men faktum är att myntet kan ha en otrevlig baksida. Drömmen kan snabbt gå i kras om dolda fel dyker upp och spränger din budget och det kan därför vara en god idé att planera ordentligt i förväg. Ofta bombarderas vi med reklam om vilka fantastiska vinster och fastighetsaffärer man kan göra genom att fynda renoveringsobjekt. På TV ser det enkelt och lätt ut, men det kanske beror på att produktionen slipper ta dyra banklån för att finansiera såväl köp som restaurering.

Ta hjälp av behöriga hantverkare

Det är alltid en bra idé att gå igenom en renovering innan man börjar renovera. Ingen tjänar på att kasta sig hals över huvud in i projektet och låta impulsiviteten styra skutan. I TV-programmet ”Arga snickaren” möter Anders Öfvergård människor som har kört fast med sin renovering av olika anledningar. Oftast beror det på att man inte har planerat arbetet i förväg, eller att man har varit tidsoptimist. Det är också vanligt att man helt enkelt underskattar hur dyrt kalaset kan bli. Man måste helt enkelt göra en noggrann kalkyl och försöka hålla sig till den. Det viktigaste av allt är dock att inte överskatta den egna förmågan. Alla gör det själv program på TV får människor att tro att man kan klara precis vilken renovering som helst på egen hand. Framför allt ska man ta hjälp av certifierade hantverkare till badrum samt anlita en behörig elektriker till alla elarbeten.

Drömkåken

För att lyckas med renoveringen och få det ultimata drömhuset krävs alltså att man planerar, lägger upp en budget, tar in hantverkare vid behov och inser sina egna styrkor och begränsningar. Annars finns risken att det slutar som i den svenska komedin ”Drömkåken” från 1993 med Björn Skifs och Susanne Reuter i huvudrollerna. Den glade amatören Göran köper en sekelskiftesvilla på exekutiv auktion som han tänker fixa till och överraska familjen med. Äntligen är det dags att ta steget från lägenhet till husägande. Det hela går dock käpprätt åt pipsvängen när vattenrörsystemet måste bytas ut och hela övervåningen rasar ner. Göran försökte renovera själv och lyckades totalsabba hela kåken. Nej, det är ju inget man vill stoltsera med på Instagram precis.