Köket kallas ofta för hemmets hjärta, och med god anledning. Här lagas maten som vi livnär oss på och som samlar familjen, hit bjuder vi in våra gäster och här umgås vi. Det krävs därför mycket eftertanke och planering inför en renovering av köket.
Även om det är lätt att fastna vid vilken färg man ska ha på köksluckan (och det är också en viktig del av köket) finns det vissa praktiska saker man bör tänka på först, som arbetsytan i köket. Köket ska ju vara fint, men också ett praktiskt rum där ni kan laga mat. En sak som är viktig är därför att det finns tillräckligt med utrymme på bänken mellan spishällen och diskhon – det bör vara minst 80 cm mellan. Även bänkytans material är viktigt. Vissa kräver mer underhåll än andra, som bänkskivor i trä, och innan ni väljer bör ni fundera på hur mycket tid ni har att lägga ner på att till exempel olja in den regelbundet, och hur mycket pengar ni vill lägga på bänkskivan.
När det kommer till häll och ugn gäller det att göra valet utifrån era matlagningsvanor. Lagar ni mycket mat i ugn kanske en dubbelugn är det bästa? Föredrar ni gasspis eller induktionshäll? Era vanor påverkar också valet av kyl och frys. Storhandlar ni behöver ni en kyl med mycket utrymme. Kanske är det värt att investera i en frys som frostar av sig själv? Här är det helt upp till er att välja. Detsamma gäller inte valet av fläkt, särskilt om ni bor i lägenhet. Då är valet ofta begränsat till en kolfilterfläkt.
Förvaringen i köket är ytterligare en praktisk punkt som kräver eftertanke, där även design spelar in. Det är till exempel modernt just nu med öppna hyllor, men fundera över om det passar er innan ni bestämmer er. Det kräver mer städning och ordning än stängda hyllor, då porslinet snabbt blir dammigt och fett.
När det gäller det rent estetiska är det viktigt att köket är i harmoni med resten av huset. Om ni bor i en sekelskiftesvilla kanske ni ska välja mer tidsenliga luckor, medan det i en modern innerstadslägenhet passar bra med rostfritt och blanka ytor.
När ni har tänkt ut vad ni vill ha är det dags att göra upp en budget, mäta ert nuvarande kök och träffa en köksplanerare hos en återförsäljare. Ofta erbjuder de också hjälp med installationen av köket. Även detta bör ni fundera på: hur mycket av installationen ska ni göra själva, och hur mycket ska lämnas över på hantverkare? Elektriker och rörmokare behövs alltid.
När ni sedan har ett fint kök att laga mat i kan det vara kul med lite nya, inspirerande recept. Här finner ni inspiration.